neděle 4. května 2014

Babičkovka v levandulové

Této metodě říkáme s mamkou "podstivá ruční práce". Všechno, co vidíte je totiž šité ručně. Šicí stroj je v tomto případě naprosto k ničemu. :D
Základem této metody jsou šablonky z něčeho tvrdého, které v podobě pravidelných šestiúhelníků budete obšívat.

1. Vystřihnete šestiúhelníky - nejlépe z tvrdé průhledné fólie (určitě si vzpomínáte na školní léta, kdy se do učebnic nesmělo psát a používaly se fólie, které se poté vygumovaly).
2. Obkreslíte si tento tvar na rub látky.

3. Vystřihnete tak, abyste měli kolem obkresleného tvaru ještě asi půl centimetru místo.
4. Tuto látku "navíc" totiž následně zahnete kolem fólie a zastehujete tak, aby vám fólie zůstala uvnitř a nevypadávala. Stehy se nakonec budou párat, proto si s nimi nemusíte moc hrát, ale zase je důležité, aby byla látka pěkně napnutá a kolem každého rožku šestiúhelníku byla látka pěkně složená a rohy nevyčuhovaly.
5. Vezmete si nit v barvě látky a zašíváte každý rožek - vše je prováděno tak, aby na líci nebyl žádný z předešlých úkonů viditelný.
6. Jakmile máte vyrobených pěkných pár kousků, můžete popustit uzdu své kreativitě a vymyslet si, jaký vzor budete tvořit.
7. Následně začnete sešívat jednotlivé dílky k sobě - nejlépší způsob je, když si dáte dva dílky lícem k sobě a srovnáte hrany, pak sešijete na jedné straně droboulinkým ale pevným stehem.
8. Krok 7. pak opakujete dokud vám nevznikne vámi požadovaný vzor.
9. Nakonec je třeba vytáhnout všechny fólie.
10. Vezmete látku, kterou použijete na spodní stranu vzoru a zase jemným stehem přišijete.

V tomto případě můžete nebo nemusíte zvolit i vycpávku. Například mamka dělala toto prostírání, aby se mohlo normálně používat jako podkafíčka pod hrníčky, takže je lepší moc nevycpávat, aby se hrníčky na podkafíčkách nekymácely.

Až budeme zase někdy babičkovku vyrábět, tak vám sem dodám fotky jednotlivých kroků. :)



Žádné komentáře:

Okomentovat