čtvrtek 28. listopadu 2013

Hraničářův učeň - Hořící most

Název: Hořící most
Autor: John Flanagan
Série: Hraničářův učeň
Díl: 2.
Nakladatelství: EGMONT
Rok vydání: 2008

Anotace:

Araluenské království se chystá na válku proti Morgarathovi a Will s Horácem doprovázejí Gilana s poselstvím do Celtiky. Celtické vesnice a doly jsou však opuštěné. Tři poslové zjistí, proč tomu tak je, až když objeví hladovou a vyčerpanou dívku. Ta jim prozradí, že Morgarath poštval své odporné stvůry, aby Celtiky zotročily.
Zatímco Gilan rychle ujíždí zpátky do Araluenu, aby podal zprávu králi, Will s Horácem odhalí pravou příčinu Morgarathova jednání. Chystá se překvapivý útok ze tří stran a Araluenskému království hrozí krutá porážka - pokud naši dva přátelé nepodniknou něco, aby jí zabránili!




Popis postav:

Will
V průběhu dílu získává čím dál více odvahy, ale také si uvědomuje, jak málo zkušený je.
Halt
Objeví se pouze párkrát a jediným vývojem jeho osobnosti je vzrůstající náklonnost k Willovi. Na konci se snaží Willa zoufale vytrhnout ze zajetí, ale selže.
Gilan
Je prvním Haltovým učněm. V prvním díle jsme se s ním setkali jen na chvíli, ale tady se dostává mezi hlavní postavy. Svým rozhodnutím však dopomůže k Willovu zajetí, což si neskutečně vyčítá, protože si chlapce příliš oblíbil. Celkově se mi zdá, že začíná dospívat a více si uvědomuje, že jeho rozhodnutí mají dalekosáhlý dopad.
Horác
Z chlapce a učně se stává pomalu muž a výborný šermíř. Inteligencí sice nesahá Willovi ani po pás, ale je dobrosrdečný a Willa má upřímně rád. Co tedy nemá v hlavě, má v srdci, což se také projeví v závěru knihy jeho hrdinským činem.
Evanlyn
Vydává se za služebnou, ale na konci knihy zjistíme, jak důležitou postavou je. Je možná trošku přecitlivělá, ale když se k něčemu odhodlá, už necouvne. Postupně si získá přátelství obou chlapců.

Náhled do děje:

Will s Haltem získají plány Morgarathova útoku na Araulen. Král Duncan posílá Gilana do sousední země spojenců Celtiky. Staré celtické tradice vyžadují, aby poselství donesli tři lidé uznávaní v zemi, od které pochází poselství. Tímto způsobem se na výpravě ocitají Gilan, Will a Horác. Protože Gilan je jediným hraničářem, který používá mimo haničářské zbraně i meč, vyučuje po cestě Horáce. Gilanův otec je šermířským mistrem a momentálně i vůdcem Araulenské armády, proto se v šermířství učil odmalička. Gilan pak ukáže i Willovi, jak se bojuje se dvěma haničářskými noži, ale více než Willovi se tato technika vryje do paměti Horácovi.

Všechny je překvapí, když se k nim připojí dívka Evanlyn. Přežila útok wargalů (medvědovitých stvůr, které využívá Morgarath), ale hraničáři tuší, že se jen za služku vydává. Když jim tedy sdělí, jak wargalové zajímají celtické horníky a vyhnali celtiky z jejich měst, Gilan tryskem vyráží podat zprávu králi, Willovi předává velení a nařizuje jim, aby jej následovali do bezpečí.

Jak už to tak bývá, Will, Horác a Evanlyn narazí na skupinu wargalů, kteří vedou nově zajaté horníky, a tak se vydají po jejich stopě, aby zjistili, co Morgarath chystá. Když zjistí, že je téměř postavený most přes "neprostupnou" Trhlinu, všichni tři si uvědomí, jak zničující dopad bude mít Morgarathův útok. Dochází jim, že zadržené plány jsou podvrh a snaží se minimalizovat škody… zapálí most.

Teď začíná největší akce, protože jeden z ohňů se nerozhořel pořádně a hrozí, že jejich plán nevyjde. Will se snaží situaci zachránit a k němu se za chvíli přidává i Evenlyn, ale pak je zajmou Skandijci, kteří měli bojovat po boku Morgaratha.

Mezitím se Gilan dostává na pokraji vyčerpání ke králi se zprávou, že Celtikové byli zahnáni na jih a tedy jim nemohou přijít na pomoc ve válce. Když se zmíní o dívce, která se k nim přidala a mluví o ní jako o služebné, králi dojde, že jeho dcera zřejmě útok nepřežila. Gilan se pak odporoučí k zemi a spí. Jakmile se probudí, uvědomí si svou chybu a žene se znova ke králi. Truchlícímu králi znova svitně naděje, když zjistí, že se za Evanlyn zřejmě vydává jeho dcera Kasandra. Pošlou jim naproti vojenskou jízdu, ale potkávají Horáce, který se vydal pro pomoc svým kamarádům. Naděje pomalu uhasíná.

Morgarath zahajuje útok, ale je po patnácti letech zase obelstěn Haltem. Jeho vojsko je téměř poraženo, a tak se rozhodne vyjednávat. Je to jen úskok, aby se mohl s Haltem utkat, ale dochází k nečekanému obratu. Horác, dopálený tím, že Morgarath vyhrožuje zabitím zajatého Willa, vyzve Morgaratha na souboj. Horác v očích ostatních nemá žádnou šanci, jenže nastává nezvyklý obrat, když využije Gilanova výcviku s noži. Morgarath padne mrtev k zemi se zapíchnutou dýkou v srdci.

Válka končí, ale Skandijci využili nepozornosti a odvádějí Willa a Evanlyn ke své lodi, aby je odvezli do své země a do otroctví. Nikdo netuší, že zajali princeznu, ani samotný Will. Halt se jim vydává na pomoc, ale nakonec se jen může dívat za odjíždějící lodí a šeptat slib, že Willa najde.

Zhodnocení:

Musím říci, že od prvního hodně pohádkového dílu se autor dostal k velmi propracovanému akčnímu ději. Popisem nových míst a lidí si jednoduše získal veškerou mou pozornost.
Skvěle střídá složení hlavních postav, i když někdo by mohl říct, že jedinou hlavní postavou je tam Will, pro mě je to spíše skupina těch, kteří s ním cestují. Popravdě se mi Will jako hlavní postava moc nelíbí. Je to pořád nevyzralé dítě, kterému musí přátelé neustále zachraňovat krk. Na to kolik se toho už naučil, by měl podle mě být mnohem schopnější.

Jde vidět, jak se z Gilana stává čím dál lepší hraničář, protože si uvědomuje své chyby. Evanlyn je zase velice schopná a má smysl pro povinnost ke království. Halt působí čím dál více jako starostlivý otec Willa, ale zároveň jako pořádný paličák. Horác, ač ještě zelenáč nakonec vyhraje souboj s mistrem. Trošku přehnané řekla bych, ale proč ne. Čin to byl odvážný, unáhlený, ale v zájmu přítele. Pro Horáce jednoznačné plus, ale pro autora rozhodně ne. Vím, že zázraky se dějí, ale působí to na mě opravdu nevhodně. Aby se z malého kluka stal hrdina vraždou, ze které neměl vyváznout živý, protože na to jednoduše neměl výcvik… talent, kterým ho všichni vychvalují přece není všechno.

Abych to shrnula…příběh povedený, postavy lépe propracované, střídání dějišť bylo skoro neznatelné, protože krásně navazovalo. Teď už se můžu těšit na další díl. :)


Žádné komentáře:

Okomentovat