pondělí 25. listopadu 2013

Hraničářův učeň - Rozvaliny Gorlanu


Název: Rozvaliny Gorlanu
Autor: John Flanagan
Série: Hraničářův učeň
Díl: 1.
Nakladatelství: EGMONT
Rok vydání: 2008

Anotace:

Will je na svůj věk malý, ale zato je hbitý a neobyčejně bystrý. Celý život snil o tom, že se stane slavným rytířem jako otec, kterého nikdy nepoznal, ale do bojové školy na hradě Redmontu ho pro malý vzrůst nepřijmou. Místo toho se dostane do učení k Haltovi, tajemnému hraničáři, jehož záhadnou schopnost neviditelně se pohybovat lidé přičítají černé magii. Will se postupně učí používat zbraně hraničáře: luk a šípy, šedozelenou pláštěnku a houževnatého malého ponyho. Ačkoli Will nemá meč ani velkého koně, po kterých tolik toužil, zjistí, že dobrý hraničář je pro království stejně důležitý jako slavný rytíř. A když se s Haltem vydá na nebezpečnou výpravu do pustiny, aby vystopoval děsivé tvory, kteří se chystají zabít krále, zjistí nakonec, že hraničářské zbraně nejsou tak špatné…


Popis postav a náhled do děje:

Will je sirotek a urostlý vrstevník Horác ho neustále prohání. Má malé sebevědomí, ale až moc prořízlou pusu, která ho dostává do potíží. Když jej žádný mistr nechce do učení, podnikne nebezpečnou cestu do baronovy pracovny, která mu zajistí místo učně u hraničáře Halta.
Halt je velice chytrý a prohnaný. Snaží se z Willa udělat skvělého hraničáře, ale jeho neustálé otázky mu lezou krkem. Je nepřístupný a nic Willovi neulehčuje, spíše naopak. Postupem času však zjišťuje, že svého učně zvolil opravdu dobře. Willův důvtip a smysl pro čest jej ne jednou překvapí.
Horác je další ze sirotků. Je urostlý, neoplývá takovým důvtipem jako Will, ale také není hloupý. Když se dostane do bojové školy, je však několik měsíců šikanován staršími učni. Jeho mistr si všímá, že patří mezi nejtalentovanější učně, ale nechápe, proč Horác nezvládá učení ve škole.
Když Halt a Will najdou stopy obrovského kance, baron a mistr bojové školy Sir Rodney uspořádají hon, na který pozvou i Horáce. Když je kanec skolen vyráží z houští další, kterého tam nikdo nečekal. Horác se instinktivně staví před Willa, aby bránil slabšího, když ostatní jsou daleko od nich. Jenže je to jeho první lov a tak se nakonec stane, že Wil, aby ochránil Horáce, strhne na sebe pozornost kance, což ho málem stojí život. Halt však zachraňuje situaci a z obou chlapců se nakonec stávají přátelé. Tento fakt mi přijde jako zlomový bod, protože náhle se z hlavního hrdiny stává osoba nepřehlédnutelná také pro jeho okolí.
Až do této chvíle je příběh hodně pohádkový, ale pokračování nabírá rychlý spád. Dávný nepřítel barona i Halta se opět snaží získat moc a posílá nestvůry kalkary, aby odstranily Halta, který kdysi zapříčinil jeho definitivní pád. Tím nepřítelem je Morgatrath, který se chtěl chopit násilím celého království. Halt netuší, že dalším terčem pomsty je právě on, a tak padá do pasti. Na pomoc mu přijíždí Sir Rodney i baron s Willem, který je přivede. Oba však selžou, a tak nezbývá nic jiného, než aby Will použil svůj důvtip a všem jim zachránil život.
Z malého chlapce se tedy na konci knihy stává "hvězda" a aby toho nebylo málo, dostane i pusu od své kamarádky, kterou má již dlouhou dobu rád.

Zhodnocení:

Ze začátku byl na mě příběh možná až moc pohádkový, což se s přibývající akcí samozřejmě změnilo.
Trochu mě zaskočila Willova povaha, protože mi přišla dost "v pohodě" na to, že je to patnáctiletý puberťák se sklony k problémům. Byla pro mě neslaná-nemastná, autor se asi více zaměřil na děj než na propracování jednotlivých postav, protože ani u Horáce si ze začátku nevšimnete skoro žádné vlastnosti. To se projeví, až když ho šikanují, a pak až se spřátelí s Willem. Halt je asi nejlépe vykreslenou postavou, ale také o něm můžete pouze říct, že je chytrý, záludný, bystrý, tajemný atd. Až v poslední kapitole se o něm a o Willovi dovídáme něco víc a zjišťujete, že Halt není úplně takový, jakým se zdál být.
Na druhou stranu se v knize ukázalo pár nečekaných zvratů, za které zaslouží autor pochvalu.
Moc se mi líbily rozhovory, které působily nenuceně a propracovaně.
Jelikož nesnáším šikanování, byla jsem radostí bez sebe, když byli ti tři kluci pořádně poníženi a doslova dostali na holou.
Dalším světlým bodem byli hraničářští koně. Willuv Cuk mi naprosto přirostl k srdci, i když se trochu koní bojím.
Nakonec se mi líbilo částečné uzavření příběhu. Prozatím byla pohroma zažehnána, a tak mohla kniha v poklidu skončit.

Žádné komentáře:

Okomentovat