sobota 7. prosince 2013

Hraničářův učeň - Ledová země


Název: Ledová země
Autor: John Flanagan
Série: Hraničářův učeň
Díl: 3.
Nakladatelství: EGMONT
Rok vydání: 2008

Anotace:

Will a Evanlyn plují do Skandie jako zajatci hrozivého kapitána skandijské vlčí lodi Eraka. Halt přísahal, že Willa zachrání, a udělá vše, aby slib dodržel - dokonce neuposlechne krále. Halt je vyloučen ze sboru hraničářů a spolu s Horácem, který se k němu připojí, zamíří přes Galiku do Skandie. Cestou je neustále obtěžují potulní rytíři - jinak známí spíše jako lupiči a hrdlořezové. Horác však o bojování už něco málo ví a díky svým neobyčejným dovednostem začne brzy přitahovat pozornost rytířů a válečníků na míle daleko. Ale dorazí do Skandie včas a zachrání Willa před životem v otroctví?



Náhled do děje:

Kniha začíná tam, kde končí druhý díl. Dostáváme se však na palubu lodi Skandijců, kde Will a Evanlyn zažívají plno krušných chvil. Jelikož loď vyplula v období bouří, musel kapitán a také Skandijský jarl Erak zakotvit na malém ostrůvku. Will vymyslí plán, jak se dostat ze zajetí, ale doslova ztroskotává ještě v zátoce. Jakmile se přežene období bouří, Erak vyráží zpátky na moře a putuje do Skandie, přímo do hlavního města Hallasholmu.
Erak si Willa s Evanlyn velice oblíbil, a tak se zaradoval, když je mohl nechat v hlavním sídle jako otroky. Myslel si, že se tam budou mít oba dobře. Nemohl se více mýlit. Erak musel vykonávat úkoly, které mu zadal sám oberjarl Ragnak a tak nemohl vidět, jak Evanlyn přidělili do domu, ale Willa na dvůr. Na dvoře v zimě nepřežije žádný otrok dlouho.
Z Willa se nakonec stává závislák na hřejivé trávě, která mu vymazává mozek a je schopen plnit jen přímé rozkazy. Když se Erak vrátí do hlavního města a najde Willa v takovém stavu, rozhodne se, že Willovi pomůže utéci. S Evanlyn vymýšlí plán na jejich útěk, a ten následně realizují. Evanlyn se musí v zimě o Willa postarat, protože je zesláblý a se zastřenou myslí. Erak jí poradí, jak Willa pomalu odvykat od hřejivé trávy, ale ani jeden neví, v jakém stavu pak Willova mysl bude.
Evanlyn je zavede do lesní chaty, kterou pro ně Erak vybavil potravinami na přežití celé zimy. Willův stav se moc nezlepšuje a Evanlyn už je zoufalá. Musí se znova naučit zacházet s prakem, aby jim obstarala nějaké jídlo, protože je zima delší, než obvykle. Nakonec se Will dostává ze svého "zasnění" a snaží se nabrat sílu, aby mohli pokračovat v útěku.
Paralelně s tímto příběhem se vine linie o Haltovi a Horácovi. Halt, aby splnil slib, který dal Willovi, se dopouští záměrně zrady krále Duncana a je na rok vyhnán z Araulenu. Je vypovězen i ze skupiny hraničářů, což je pro něj velká rána. Po cestě se k němu přidává Horác, který požádal svého bojového mistra, sira Rodneyho, aby mohl pomoci Willa najít. Putují různými zeměmi a dostávají se do potyček se zloději, které Horác jednoduše poráží a následně se o něm roznáší pověst, kterou Halt vymyslel. Totiž, že je v zemi neporazitelný rytíř sir Horác z Dubového Listu. Díky tomu je zajme mladý šlechtic, který je nejdřív rozhodnutý Horáce zabít, ale když mu v tom Halt zabrání, zaměří svou zvědavost na něj. Halt s Horácem přečkají zimu na jeho hradě a nakonec Halt šlechtice vyzve na souboj, aby mohli pokračovat dál v cestě za Willem. Když šlechtic padne, Halt s Horácem se vydávají roztátými průsmyky do Skandie.

Zhodnocení:

Ve srovnání s předchozími díly, je děj nezajímavý a řekla bych spíše tichem před bouří. Haltovo a Horácovo putování postrádá dostatečné oživení. Vždyť přece putují přes nám dosud neznámé země a my se o nich v podstatě nic nedovíme.
Haltovo vypovězení je od prvního jeho kroku naprosto předvídatelné a člověk okamžitě pozná, co je jeho záměrem. Horác se jako vždy vyznamenává v boji a zlepšuje své dovednosti, ale i myšlení.
Když se zadíváte na druhou dějovou linii, najdete jen pochmurný úpadek Willovy mysli a jeho následného zotavení pod rukou Evanlyn.
Celkově na mě kniha působila jako přechod od jednoho poutavého děje v předchozím díle do dalšího zajímavého v následujícím díle. Moc nepomáhalo přeskakování z jedné linie do druhé. V jedné kapitole jste viděli, jak Evanlyn nutí Willa k odvykání a v další jste pozorovali zajatého Halta a Horáce. Plynulé přebíhání z jedné linie do druhé, které jsem vychvalovala v předchozích dílech, je najednou pryč.
Na druhou stranu bylo vidět, že se autor vyřádil na Erakovi, který byl bezpochyby nejlepší postavou v knize. Musím říct, že díky neustálému obměňování hlavních postav se s touto sérií nenudím. Příběhy jsou skvělé, i když tento díl nemůžu tolik opěvovat díky jeho pochmurnosti, která na mě až příliš tvrdě zapůsobila. Je to o něco slabší kousek, ale i délka svědčí o tom, že ji autor pojal spíše, jako přestupovou stanici k mnohem lepším zápletkám, ale o tom až v dalším dílu. :)


Žádné komentáře:

Okomentovat