čtvrtek 12. prosince 2013

Hraničářův učeň - Nositelé dubového listu


Název: Nositelé dubového listu
Autor: John Flanagan
Série: Hraničářův učeň
Díl: 4.
Nakladatelství: EGMONT
Rok vydání: 2009

Anotace:

Blíží se jaro a Will s Evanlyn mohou konečně prchnout ze Skandie. Evanlyn je však unesena temudžajskými jezdci, příslušníky početného národa, který obývá rozlehlé stepi na východ od Skandie. Will se vydává za nimi, ale jeden chlapec má proti šesti ostříleným temudžajským bojovníkům jen mizivou naději - i když je hraničářským učněm. V poslední chvíli ho vystopují Halt s Horácem a pomohou mu Evanlyn zachránit. Na radost ze shledání však není čas, protože Halt si je jistý, že šest Temudžajů tvořilo pouze průzkumný oddíl velikého vojska, které se chystá k vpádu do Skandie. Čtyři Araluenci musejí Skandijce varovat a nabídnout jim pomoc - pokud ovšem oberjarl jejich pomoc přijme. Dokážou zapřisáhlí nepřátelé bojovat bok po boku, aby zachránili své životy a své země před ničivým vpádem nepřítele, který nezná slitování?



Náhled do děje:

Will se dostal ze závislosti na hřejivé trávě a pomalu se zotavuje. Nastává pomalu období, kdy musí pokračovat v útěku, ale Evanlyn je unesena Temudžijanem, který patří k malé průzkumné skupině. Will se vydává na její záchranu, i když je na pokraji sil.
V tu samou dobu se po stopě výzvědné skupiny vydává i Halt s Horácem, a tak na poslední chvíli vysvobodí Evanlyn a pomohou Willovi. Nastává srdceryvné setkání a skupina se obrací na cestu zpátky k domovu. Bohužel se setkávají se skupinou Skandijců, kterou vede Erak, jenž se vrací z výpravy za vybíráním daní pro oberjarla.
Společně však Halt s Erakem zjišťují, že Temudžajové chtějí napadnout Skandii, což vede ke spojenectví. Halt si je vědom, že pokud Temudžajové porazí Skandii - a on ví, že by ji porazili - dostanou se tak k lodím, kterými mohou zavítat až do Araulenu a dobýt jej.
Oberjarl Ragnak nakonec přijímá Haltovu pomoc a snaží se společnými silami vymyslet plán na zastavení obrovské Temudžajské armády. Mezitím se Will dostává do formy a začíná zase trénovat lukostřelbu, při níž dostává nápad, aby vycvičili lukostřelce. Protože nemají moc času, Will je naučí jen postoje a díky jeho povelům, pak jsou schopní střílet na blížící se cíl v jakékoliv vzdálenosti. Horác se přidává s myšlenkou, že vycvičí jednotku, která bude mít za úkol krýt lukostřelce štíty. Díky této skupině a Evanlynině pomoci obrací průběh bitvy ve svůj prospěch a Skandijci vyhrávají.
Ragnak podlehne zraněním a novým oberjarlem se stává Erak, který nakonec uzavírá dohodu s princeznou Kasandrou, že jim Araulen poskytne lučištníky, aby se i příště ubránili Temudžajům.
Ještě před samotnou bitvou se provalí Evanlynina totožnost jakožto Araulenské princezny Kasandry. Ragnak přísahal, že povraždí všechny členy její rodiny, protože díky nim zemřel v bitvě jeho syn, který bojoval za Morgaratha. Splnění přísahy se odkládá kvůli bitvě a následně je vyřešena Ragnakovou smrtí.

Zhodnocení:

V podstatě hned na začátku knihy nastává sloučení starých přátel. Bohužel pro mě bylo trošku zklamání to, jakým způsobem je autor dal zase dohromady. Nelíbilo se mi kolik "náhod" se muselo seskupit, aby se k sobě dostali, ale tím má kritika asi končí.
Na tomto díle se autor opravdu vyřádil, popsal nám povahu Skandijců, dospívání mladých hrdinů a velkolepou bitvu plnou taktiky, kterou jsem si dokonale užila. Nechybělo ani handrkování s Ragnakem a musím říci, že "souboj" myslí Araulenců a Skandijců mě nejednou pobavil. Skandijci všechno řeší uchopením sekery a vrhnutím se vpřed, kdežto Araulenci taktizují. Nejednou se ukázalo, že i na Horáce (spíše na jeho přímé jednání) mají hraničáři vliv a on začíná pomalu ale jistě sbírat zkušenosti, které se mu budou v budoucnu hodit.
Evanlyn už není jen otrokyní ani princeznou Kasandrou. Stává se z ní mladá žena planá odhodlání, která si moc dobře uvědomuje, že jakožto budoucí královna Araulenu musí vždy čelit tomu, co je před ní s hlavou vztyčenou a nikdy se neotáčet zády.
Erak je nejen skvělý bojovník, ale také začíná chápat důležitost taktického myšlení, které hraničářům rozhodně neschází. Postupem času si začíná uvědomovat, že takové myšlení pro něj není vůbec těžké a možná i díky tomu se z něj nakonec stává oberjarl.
Nakonec Erak uzavírá s Kasandrou smlouvu ohledně lučištníků a osobně je odváží do Araulenu, kde se spřátelí se samotným králem Duncanem. Teprve tam všichni z lodi zjišťují, že byl Halt vypovězen ze země a zbaven hraničářského stříbrného listu. Král ovšem pochopí důvody starého přítele, a když mu Halt dokonce dopraví do bezpečí jeho dceru, zprošťuje Halta vyhnanství a jde se oslavovat.
Kdybych už nepřečetla další díl, asi bych nakonec prohlásila, že tenhle je doposud nejlepší, co jsem četla. Myslím, že i ti, kdo by se u prvních třech dílů nudili, by tenhle ocenili.


Žádné komentáře:

Okomentovat