středa 21. května 2014

Claudia Dain - Sázka kurtizány


Název: Sázka kurtizány
Série: Kronika kurtizány
Díl: 3.
Autorka: Claudia Dain
Nakladatelství: Víkend
Rok vydání: 2013



Anotace:

Mladou lady Amelii Cavershamovou trápí už dlouho jedna jediná věc: jak to navléknout, aby ji požádal o ruku vévoda. Ne že by byla příliš vybíravá, spokojila by se téměř s jakýmkoli vévodou, bohužel o ni ale prozatím žádný neprojevil sebemenší zájem, a to i přesto, že o to usiluje poslední dva roky, od svého debutu mezi londýnskou smetánkou. Amelia už je skutečně zoufalá a nakonec se rozhodne riskovat
svou pověst a vyhledat lady Sophii z Dalby, hraběnku a bývalou kurtizánu. Kdo jiný by jí mohl poradit, jak nejlépe okouzlit vévodu? S lady z Dalby je to ovšem trochu ošemetná věc, je o ní všeobecně známo, že má sklony manipulovat lidmi i událostmi čistě pro vlastní pobavení.
Nic z toho, co Sophia z Dalby podniká, se nikdy nevyvine tak, jak by se zdálo logické. Protože v milostných záležitostech se vyzná lépe než kdo jiný, i tentokrát si, na rozdíl od samotné Amelie, uvědomuje, že její srdce už ve skutečnosti někomu patří a ten někdo vůbec není vévoda…


Můj názor:

Další mistrné dílo z pera této skvělé autorky.
Hlavní hrdinka už od začátku ví, co chce. Čtenář je tak přesvědčen, že je na tom stejně - tedy, že ví, co hrdinka chce - ale v průběhu knihy začne zjišťovat, že se asi přepočítal a lady Amélie má úplně jiný záměr, než o jakém přesvědčila své okolí. Podle mě, tohle velmi prospělo ději, protože, kdyby si šla Amélie pořád za tím, co si předsevzala na začátku knihy, asi by se po nějaké době čtenář začal nudit, protože by hádal jen mezi třemi muži, se kterými může hrdinka skončit. Jenže ono je vše jinak než se zdá.

Na scénu vystupují osoby z dřívějších dílů, které - jak jsem doufala hned v první knize - autorka postupně skvěle vykresluje. Setkáme se s několika vévody, kteří se o Amélii začnou přetahovat jako psi o kus masa. A víte proč? Protože si lady Amélie dovolila něco skandálního, co je přinutilo mezi sebou soutěžit.

Do všeho se samozřejmě připletou sázky, kterými jsou muži té doby naprosto posedlí. A aby toho nebylo málo, lady Sophie se chopí své intrikářské hůlky a začne spřádat síť, do které polapí vše, co  podle ní polapeno býti má.

Asi jedinou výtku bych měla k tomu, jak autorka nakládá se Sophiinou minulostí. V každé knize se nám snaží malý střípek odhalit, ale dělá to takovým způsobem, že já osobně z toho nevím ani hlavu ani patu. Snad se to v dalších dílech zlepší, protože bych se opravdu chtěla dozvědět, kdo ve skutečnosti Sophia je, kým byla a s kterými muži se zapletla.

Nikdy bych si nemyslela, že mě podobná série zaujme, natož abych nedočkavě čekala na další díly. Proto doufám, že knihkupectví vydá další díl, co nejdříve, protože tyhle příběhy prostě stojí za to. :)




2 komentáře:

  1. Taky jsem četla všechny tři díly. Nejvíc se mi líbil druhý díl. V tomhle jsem měla pocit, že s tím Sophia ani neměla práci, stačilo jen vědět jak na tom hrdinové jsou. Nicméně závěr knihy na opravdu navnadil na další díl a těším se :-) Veru

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já doufám, že další díl vydají, téhle série by byla fakt škoda, kdyby přestali jako u některých jiných. Autorka vymýšlí opravdu skvělé příběhy :)

      Vymazat